De Gemeente Helmond heeft aangekondigd dat er vanaf 1 april veranderingen zullen plaatsvinden in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Mario van Doorne uit zijn zorgen over de gebrekkige communicatie en mogelijke beperkingen in keuzemogelijkheden voor Wmo-cliënten.
Een opvallende verandering is de terugbrenging van het aantal huishoudelijke hulp aanbieders van negentien naar vijf vanaf 1 april 2025. Ongeveer 1100 Wmo-cliënten zullen moeten overstappen naar een van deze vijf 'winnende' zorgaanbieders. Eén van de voorwaarden bij de aanbesteding was ook een eerstelijns zorgsignalering door de huishoudelijke hulpen.
Er zijn echter zorgen geuit over het feit dat deze vijf zorgaanbieders mogelijk onvoldoende personeel hebben. De gemeente neemt een rol in het faciliteren van de overgang van personeel van de verliezende naar de winnende bedrijven, maar niet alle huishoudelijke hulpen zullen waarschijnlijk overstappen.
Van Doorne maakt zich met name zorgen over de gebrekkige informatie richting Wmo-cliënten. De gemeentelijke communicatie over veranderingen en mogelijke consequenties laat volgens hem te wensen over, wat bij Wmo-cliënten voor onrust en stress zorgt.
Tijdens de commissievergadering van 21 januari 2025 zijn vragen gesteld over de garanties voor keuzevrijheid van Wmo-cliënten en de mogelijkheden voor een Persoonsgebonden Budget. De antwoorden van de wethouder wekten echter geen direct vertrouwen op dat het proces voorspoedig verloopt.
Van Doorne suggereert dat de gemeente transparanter moet zijn en pleit voor ruimere toepassing van het Persoonsgebonden Budget beleid. Hij wijst op het verschil in tarieven en benadrukt dat het belangrijk is om Wmo-cliënten meer keuzemogelijkheden te bieden.
Deze aanpassingen roepen vragen op over de toekomstige ondersteuning van Wmo-cliënten in Helmond en de impact van de veranderingen op hun zorgbehoefte. Het is van cruciaal belang dat de gemeente Helmond duidelijke communicatie en passende ondersteuning biedt aan alle betrokkenen in deze transitie.