Op 14 september vorig jaar was de feestelijke opening van het geheel vernieuwde wijkpark in Brouwhuis. Een plek die direct een succes was bij zowel jong als oud. Maar toen kwam de regen. Waardoor het park veranderde in een ‘poel van ellende’. De lokale VVD maakt zich dan ook zorgen. Want hoe klimaatadaptief is het nieuwe Wijkpark Brouwhuis nu eigenlijk?
Door de extreme regenval in oktober en november vorig jaar veranderde het vernieuwde park in een waterpoel. De afgelopen maanden ging het wat beter. Buurtbewoners maken gretig gebruik van het park, dat nu al gezien kan worden als een centrale ontmoetingsplek in de wijk. Maar tegelijk ziet de fractie dat het wijkpark moeite heeft met het bestand zijn tegen weersomstandigheden, zoals regenval.
De gemeente Helmond erkent de wateroverlast en wijt deze aan verdichting van de grond tijdens de aanleg van het park. De bodemdoorlaatbaarheid heeft nog niet voldoende kunnen herstellen na ingrepen. In reactie hierop heeft de gemeente recentelijk kolken geplaatst om het waterprobleem aan te pakken. Met deze maatregelen hoopt de gemeente dat ontmoetingsplekken en woningen grenzend aan het park geen last meer ondervinden van wateroverlast.
De gemeente heeft in twee fasen het waterprobleem aangepakt door pompen en het plaatsen van kolken. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het vernieuwde wijkpark beter bestand is tegen hevige regenval en dat de omgeving geen hinder meer ondervindt van wateroverlast.
Met deze stappen hoopt de gemeente dat het Wijkpark Brouwhuis zijn klimaatadaptieve functie kan waarmaken en een veilige en aangename ontmoetingsplek blijft voor alle leeftijden.