De politie in Eindhoven start een experiment om tijd terug te winnen die verloren gaat aan noodmeldingen over verwarde personen. Een agent en een psychiatrisch verpleegkundige gaan gezamenlijk op pad om direct de geestelijke gesteldheid van mensen op straat te beoordelen.
Het aantal meldingen over verwarde personen in Zuidoost-Brabant blijft constant, maar legt een zware druk op de politiecapaciteit. Een wijkagent kan een volledige werkweek besteden aan slechts één melding, terwijl agenten gemiddeld ruim dertig keer per dag uitrijden voor deze meldingen.
Om deze uitdaging aan te gaan, worden in Eindhoven een agent en een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige samengebracht in één politiewagen. Dit initiatief, genaamd straattriage, heeft als doel mensen met onbegrepen gedrag efficiënter te helpen en de politie te ontlasten.
In 2022 werden bijna 20.400 meldingen van verwarde personen geregistreerd in Brabant. Landelijk blijft de stijging van deze meldingen aanhouden. Het Eindhovense experiment is een samenwerking tussen politie, gemeente Eindhoven, GGD Brabant-Zuidoost en GGzE, en wordt ondersteund door ZonMw.