Woensel-West, ooit bekend als een van de beruchtste volksbuurten in Nederland, heeft zich in de afgelopen decennia getransformeerd tot een levendige en kleurrijke wijk. Een recent uitgebracht boek van Trudo werpt een nieuw licht op deze bijna hippe buurt.
De transformatie van Woensel-West is goed zichtbaar op dertien locaties, waar het succes ervan wordt toegelicht door directeur Jos Goijaerts van de woningcorporatie. In de jaren negentig stond de wijk in schril contrast tot het huidige beeld. Toen Trudo 7000 woningen overnam, waaronder in de Kruidenbuurt en Woensel-West, kampte de buurt met criminaliteit, drugsoverlast, en werkloosheid.
In tegenstelling tot sloop in andere buurten, bleven in Woensel-West veel huizen staan. Trudo richtte zich vooral op sociale problemen en lanceerde een opmerkelijk initiatief: vrijkomende huizen werden toegewezen aan 'ingeplaatsten', jongeren die zich inzetten voor de gemeenschap.
Deze aanpak resulteerde in aanzienlijke verbeteringen. Vrijwilligers zorgden voor educatieve en culturele activiteiten, wat leidde tot hogere schoolprestaties en Cito-scores. De buurtonderneming, opgericht in 2009, speelde hierbij een cruciale rol onder leiding van Yvonne van Mierlo.
Hoewel de transformatie veel succes boekte, is niet iedereen even enthousiast. Sommige oorspronkelijke bewoners missen de oude sfeer van de volksbuurt. Toch tonen de statistieken aan dat een aanzienlijk aantal terugkeerde naar de vernieuwde wijk.