Peelgemeenten hebben het goed geregeld

Vanaf 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van
jeugdhulp. Daarvoor moeten de gemeenten voor 1 november contracten
sluiten met zorgaanbieders. Op vrijdag 31 oktober zijn de contracten in
de Peelgemeenten getekend. Kinderen die nu hulp of ondersteuning hebben,
houden die zorg in 2015 en kunnen bij hun eigen zorgaanbieder blijven.

In de media is er veel ophef ontstaan over de veranderingen in de jeugdzorg. Margreet de Leeuw, wethouder Jeugd van de gemeente Helmond: “Ouders en jeugdigen die gebruik maken van jeugdhulp hoeven zich geen zorgen te maken. 2015 is een overgangsjaar. De zorg die zij hebben loopt door in 2015 en zij hoeven niet naar een andere zorgaanbieder. Ook voor nieuwe zorgvragen geldt dat kinderen en jongeren altijd de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.”

De juiste ondersteuning

De wethouder legt uit: “Als Peelgemeenten maken we ons zorgen over de kosten. De gemeenten moeten vanaf januari alle jeugdhulp betalen, maar het is zeer de vraag of het budget toereikend is. Als dat niet zo is, moeten de gemeenten mogelijk veel geld bijleggen. Ook andere gemeenten worstelen daarmee. Daarover zijn we in gesprek met de staatssecretaris. Maar dat is niet het probleem van ouders en kinderen. Zij kunnen er op vertrouwen dat de juiste ondersteuning er is.”

Contracten getekend

De Peelgemeenten hebben vrijdag 31 oktober contracten gesloten voor de inkoop van jeugd- en gezinswerkers en specialistische ondersteuning. Jeugd- en gezinswerkers zijn jeugdprofessionals die gezinnen begeleiden als zich meerdere (vaak zware) problemen voordoen. Bij specialistische ondersteuning gaat het om bijvoorbeeld behandeling, dagbesteding en begeleiding. Deze zorg wordt gleverd door grote zorgaanbieders, zoals ORO, Bijzonder Jeugdwerk Brabant, Herlaarhof en GGZ Oost Brabant, maar ook om kleine aanbieders, zoals psychologenpraktijken en zorgboerderijen.

Zwaardere jeugdzorg ingekocht door ZO-Brabant

De zwaardere en duurdere vormen van jeugdzorg, zoals zorg met verblijf in een instelling en geestelijke gezondheidszorg wordt regionaal ingekocht. De gemeente Eindhoven leidt het inkooptraject voor de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant, waaronder de Peelgemeenten. Deze week hebben de zorgaanbieders gehoord of ze een contract krijgen. Medio november worden de contracten getekend.

Meer informatie

Ouders van kinderen jonger dan 18 jaar krijgen binnenkort informatie in de brievenbus.

bron : Helmond.nl