Warmterecord in zicht

Dit weekend is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. De
warmterecords van 1 en 2 november zullen waarschijnlijk sneuvelen.
Misschien komt het vandaag zelfs tot een absoluut maandrecord. De
novemberwarmte gaat gepaard met een zonnig weerbeeld. In het westen
neemt eind van de middag de bewolking toe. Morgen veel wind en meer
wolken.

Het is (vrij) zonnig. De maxima komen vanmiddag uit op ongeveer 16 graden in het Waddengebied, 18 graden in het midden en westen van het land en 20 graden in Limburg.

Het dagrecord voor 1 november in De Bilt staat op 17,3 graden en zal zeer waarschijnlijk gebroken worden. Daarnaast zou het zelfs wel eens de warmste novemberdag ooit kunnen worden. Hiervoor moet het warmer dan 18,7 graden worden.

Eind van de middag drijft in het westen bewolking binnen. Vanavond breiden deze wolkenvelden zich verder uit over het land. Uit de wolkenvelden kan plaatselijk wat regen vallen.

Vannacht trekken de wolkenvelden geleidelijk naar Duitsland weg en richting de ochtend klaart het op veel plaatsen breed op. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe in kracht. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Het wordt niet kouder dan een graad of 10.

Morgen zijn er in de ochtend flinke zonnige perioden, maar regionaal komen ook wolkenvelden voor. Het noordoosten maakt de grootste kans op velden lage bewolking. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking geleidelijk toe en krijgt de zon het moeilijker. Plaatselijk kan wat lichte regen vallen.

Daar vooruit loopt de temperatuur weer flink op. Het wordt maximaal 16 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. De zuidwestenwind is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Op de Wadden kan het soms zelfs hard waaien, windkracht 7!

In de avond wordt de bewolking vanuit het westen dikker en volgen perioden met regen.

Maandagochtend trekt de regenstoring naar het oosten weg, maar de bewolking blijft overheersen. In de middag en avond volgt een volgend neerslaggebied. Met maxima rond 15 graden wordt het minder zacht en er staat een stevige zuidenwind.

Dinsdag duikt de temperatuur verder omlaag naar een graad of 12. Er is veel bewolking en zon nu en dan valt er regen. Het waait minder hard dan de voorgaande dagen.

De langetermijnverwachting schetst heel normaal novemberweer met maxima rond een graad of 11 en minima rond een graad of 6. Daarbij overheerst de bewolking en passeert zo nu en dan een regengebied. Woensdag en donderdag is het tijdelijk grotendeels droog.

bron : Weeronline.nl