Het Nederlands elftal heeft met een 3-0 zege op Brazilië de bronzen
medaille gewonnen op het WK. Robin van Persie opende de score vroeg in
de troostfinale met een rake strafschop. Daley Blind bracht de teller
niet veel later op twee, waarna Georginio Wijnaldum er in de slotfase
3-0 van maakte.Van Persie en Arjen Robben zetten binnen luttele minuten de toon in de beginfase. Robben brak door de Braziliaanse verdediging na een pass van zijn collega-aanvaller, waarna Thiago Silva zich genoodzaakt zag aan de handrem te trekken. Hoewel de overtreding buiten het strafschopgebied werd ingezet en Robben was doorgebroken, gaf scheidsrechter Djamel Haimoudi een strafschop en een gele kaart. Van Persie schoot van de stip evenwel overtuigend de 1-0 binnen.

De tweede treffer liet niet lang op zich wachten. Na een actie van Robben kreeg Jonathan de Guzman, die de geblesseerde Wesley Sneijder op het laatste moment had vervangen, de bal op de rechterkant. Zijn voorzet belandde via David Luiz in de voeten van Blind, die de bal er in de zeventiende minuut met zijn rechtervoet tegen het net schoot.

Brazilië speelde vervolgens een tijd niet veel beter dan tijdens de 7-1 nederlaag tegen Duitsland. Pas het laatste kwartier van de eerste helft zetten de Zuid-Amerikanen echt aan. Op een dreigende vrije trap na werd doelman Jasper Cillessen echter nauwelijks in de problemen gebracht.

De Brazilianen ging na rust door met hun zoektocht naar een goal, maar bleken machteloos en beperkten zich vooral tot overtredingen en hard spel. Pas na zo’n zeventig minuten kwamen ze er een keer gevaarlijk door. Na een actie van Blind ging Oscar in het strafschopgebied naar de grond. De arbiter besloot de Braziliaan echter geel te geven voor een fopduik. Blind moest het veld na de actie geblesseerd per brancard verlaten.

Uitblinkers Ron Vlaar en Stefan de Vrij hadden de Nederlandse deur de hele wedstrijd al zo goed als potdicht gehouden en gingen daar in de slotfase mee door. Twee fraaie momenten volgden in de slotfase nog voor Oranje.

Allereerst werd in de 91e minuut de 3-0 op het bord gezet door Wijnaldum. Op aangeven van invaller Daryl Janmaat schoot de PSV’er knap raak. Kort daarop werd doelman Michel Vorm, die als enige Nederlander nog geen minuut had gespeeld op het WK, in het veld gebracht voor Cillessen.

Nederland bezorgde Brazilië met de drie goals een negatief record. Nooit eerder kreeg het gastland veertien doelpunten tegen op een WK. Zwitserland, dat in 1954 in eigen land elf keer moest vissen, had het record tot zaterdag in handen.

Door: Novum